Το πρώτο που αντιμετωπίζει ένας δημοσιογράφος που ψάχνει το θέμα της φυγής ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και ειδικότερα στη Βουλγαρία, είναι ένα "τείχος σιωπής".
Οι περισσότεροι που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία- τουλάχιστον αυτή την αίσθηση αποκόμισα εγώ - και όχι μόνο επιχειρηματίες αλλά και δικηγόροι και λογιστές, δέχονται να μιλήσουν αλλά σου λένε, "προς Θεού μην αναφέρεις το όνομά μου". Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν κάνουν τίποτα παράνομο.
"Είναι, γιατί όταν πήγε το δεύτερο κύμα Ελλήνων από το 2006 και μετά, οι περισσότεροι πήγαν είτε για να φοροδιαφύγουν, ή για να κάνουν απάτες, ή για να φέρουν αυτοκίνητο κτλ. Αυτό δημιούργησε μια κακή φήμη και επίσης δημιούργησε προβλήματα στους Βούλγαρους, με αποτέλεσμα αυτοί που πάνε τα τελευταία δύο χρόνια να πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι απατεώνες και ότι έχουν πράγματι σκοπό να δουλέψουν τίμια", λέει στο CNN Greece ο Κώστας Ελευθεριάδης, που δραστηριοποιείται τα τελευταία πέντε χρόνια στη Βουλγαρία, στον κλάδο του ιματισμού.
Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, παρατηρείται μια έξοδος ελληνικών επιχειρήσεων προς τη Βουλγαρία ή την Κύπρο. Ο βασικός λόγος που φεύγουν οι Έλληνες δεν είναι μόνο το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, αλλά οι απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης και το σταθερό φορολογικό σύστημα.
"Υπάρχει ένα φάσμα πλεονεκτημάτων για να δραστηριοποιηθεί μια ελληνική επιχείρηση σε χώρες όπως η Κύπρος ή η Βουλγαρία. Χαμηλός φορολογικός συντελεστής 10% έως 12,5% για τον βασικό φόρο και λίγο υψηλότερος για τη φορολόγηση μερισμάτων, σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ευκολότερη δανειοδότηση από τις τράπεζες, χαμηλό κόστος παραγωγής και απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανική παραγωγή", λέει στο CNN Greece ο Χρήστος Σερέτης λογιστής, φοροτεχνικός με έδρα την Αθήνα.

Πηγή: CNN Greece του Κώστα Πλιάκου